Sähkövertailu.

Varmista itsellesi Suomen halvin sähkö 2020

Halvin sähkö löytyy usein vain vertailemalla. Sähkön hintavertailu on helppo tapa kilpailuttaa kaikki sähkösopimukset ja saada nopeasti käsitys siitä maksaako omasta sähkösopimuksesta oikeanlaista hintaa. Tutustu sähkönvertailuun tällä sivulla.

Katso tarjoukset
Varmista itsellesi Suomen halvin sähkö 2020

Myös nämä saattavat kiinnostaa


Mainos

Kilpailuta paras remontti vain parissa minuutissa -- Omaurakka.fi


Halvin sähkö 2020

Markkinat ovat pullollaan tarjouksia edullisesta ja luotettavasta sähköstä. Mistä sähkön hinta todellisuudessa koostuu, ja miten voit varmistaa, ettet maksa kotitaloutesi sähköstä liian suurta summaa? Millainen sähkösopimus juuri sinun kotiisi on viisainta solmia ja millainen sähkösopimus on yleensä se kaikista halvin? Nämä kysymykset ovat juuri niitä, jotka askarruttavat useimpia kuluttajia, ja niihin on tarjolla monesti keskenään ristiriitaisia vastauksia. Yritimme koota tähän kattavan jutun, joka vastaisi kaikkiin sähköön ja sähkösopimuksiin liittyviin kysymyksiisi.

Mistä sähkön hinta siis koostuu? Tiivistettynä sähkölaskusi koko koostuu hankinta- ja myyntikustannuksista. Eli tarkemmin sanottuna siitä, millä hinnalla sähköyhtiösi hankkii sähkön itselleen ja siitä, miten paljon esimerkiksi markkinointi- ja myyntiresursseja sen eteenpäin myymiseen kuluu. Hankintakulut ovat sikäli keskeisessä roolissa, että tyypillisesti hankinta muodostaa leijonanosan sähköyhtiön kuluista määritellen näin heidän tarjoamansa sähkösopimuksen hintaa. Toisin sanoen: se lasku, jonka sähköstäsi kuukaudessa tai vuodessa pulitat, koostetaan tyypillisesti kuluttamasi sähkön, sähkön siirtokustannusten ja sähköveron perusteella.

Mistä tunnistat halvimman sähkösopimuksen?

Yksi hyvä keino varmistaa, ettei maksa sähköstään liian paljon, on kilpailuttaa sähkösopimuksensa tasaisin väliajoin. Ei siis kannata myöskään sopia liian pitkäaikaisia sopimuksia. Kannattaa myös ottaa selvää siitä, mikä oman talouden keskimääräinen sähkönkulutus on -- näin varmistat sopimusta solmiessasi, että sopimus sopii omiin tarpeisiisi. Jos sähköyhtiö esimerkiksi tarjoaa sinulle todella halpaa kuukausihintaa, mutta huomaat, että edullisuuden ehtona on pieni kulutus, minkä jälkeen kiinteän könttäsumman päälle alkaa koostua lisäkustannuksia, tiedät ettei sopimus ole omiin tarpeisiisi oikea.

Halpaa sähkösopimusta metsästäessä kannattaa olla silmä tarkkana ja esimerkiksi varmistaa, että sopimuskirjassa selkeästi erotellaan kaikki ne tekijät, joista maksamasi hinta tulee koostumaan. Joskus voi käydä niin, että kuluttajalle luvataan todella halpaa sähköä ja jätetään pienellä präntillä kirjoitetut mahdolliset lisäkustannukset kätevästi mainitsematta. Etsi siis läpinäkyvyyttä ja selkeyttä -- ja uskalla kysellä sopimusta solmiessasi tarkentavia kysymyksiä sinua palvelevalta myyjältä! Ennen kuin nimi on jo paperissa, kannattaa tarkistaa yhtiön taustat ja varmistaa, että se nauttii muiden kuluttajien suosiota.

Halvin sähkösopimus löytyy yleensä sellaiselta yhtiöltä, joka pyrkii tarjoamaan monipuolisesti erilaisia sopimuksia, jotka sopivat juuri sinun ja sinun taloutesi yksilöllisiin tarpeisiin. Hyvässä ja halvassa sähkösopimuksessa ilmenee selkeästi se, mistä tulet maksamaan, kun maksat sähkölaskuasi. Kannattava sähköyhtiö toimii aktiivisesti myös itse sähkön kilpailuhenkisillä markkinoilla pyrkien asiakkaidensa eduksi halpuuttamaan sähkönsä hintoja. Etsi siis luotettavaa yritystä, jolla on vankka osaaminen sähköalalla ja joka pyrkii tarjoamaan sinulle mahdollisimman yksilöllisen sopimuksen ilman epämääräisiä ja hämäriä lisämaksuja.

Halvin sähkö kerrostaloille

Kerrostaloasunnon sähkönkulutus on tyypillisesti aika paljon maltillisempaa kuin omakotitalossa. Asut sitten yksiössä tai kolmiossa, kannattaa valita juuri sellainen sähkösopimus, joka on suunniteltu oikeaksi kotisi kokoon ja kulutukseen nähden. Voit esimerkiksi miettiä sitä, että kaksion sähkönkulutus on keskimäärin noin 200 kWh kuukaudessa ja peilata tätä keskiarvoa omaan kulutukseesi. Kun tiedät paljonko omassa kodissasi kuluu sähköä voit harkita, kannattaako sinun valita sähkösopimus perusmaksulla vai ilman perusmaksua. Mitä sitten oikein tarkoittaa perusmaksu, ja miten se vaikuttaa?

Perusmaksulla tarkoitetaan kiinteää kuukausi- tai vuosimaksua, joka on määritelty sähkösopimuksessa ja joka pysyy nimensä mukaiseksi samankokoisena kulutuksesta riippumatta. Tämä termi kannattaa kerrostaloasujan ottaa haltuun ja tunnistaa sähkösopimusta solmiessa, sillä kerrostaloasunnossa sähkön hintaan vaikuttaa useimmissa tapauksissa enemmän perusmaksu kuin varsinainen kulutusmaksu. Tämä siksi, että kulutus kerrostaloasunnoissa on, kuten aiemmin mainittua, yleensä vähäistä. Näin ollen kerrostaloasujan kannattaa valita kotiinsa ennemmin sellainen sähkösopimus, jossa perusmaksu on matala kuin sellainen, jossa kulutusmaksu on matala.

Entä onko sillä merkitystä, valitseeko määräaikaisen vai jatkuvan sähkösopimuksen? Kerrostaloasujan on kenties viisainta valita määräaikainen sopimus. Määräaikainen tarkoittaa sopimusta, jossa hinta on suunniteltu etukäteen joksikin ennalta määrätyksi ajaksi, kuten vuodeksi tai kahdeksi vuodeksi. Valitsemalla määräaikaisen sopimuksen voit välttää markkinahinnan vaihtelut alati muuttuvilla markkinoilla ja tiedät näin tismalleen, paljonko laskusi tulee milloinkin olemaan. Kannattaa myös muistaa, että kahden vuoden määräaikainen sopimus on monilla yhtiöillä keskimäärin edullisempi kuin vuoden määräaikainen -- varmista, että saat parhaan mahdollisen diilin.

Halvin sähkö omakotitaloille

Omakotitaloon sähköä valitessa kannattaa ottaa huomioon samat asiat kuin kerrostaloasunnossakin -- siis se, paljonko sähköä kuluu ja mihin kaikkeen sitä kodissasi tarvitaan. Yksi iso tekijä omakotitalon sähkösopimusta mietittäessä on se, miten kotisi lämmitetään. Esimerkiksi, jos kotisi on kokonaan sähkölämmitteinen, sähkölaskun loppusumma muodostuu pääosin kuluttamastasi sähköstä, eikä perusmaksun osuus ole niin keskeinen. Tästä syystä omakotitalossa asujan onkin viisasta vertailla laskun kokonaisuutta eikä ainoastaan keskittyä perusmaksun suuruuteen. Kulutus on keskiössä, kun omakotitaloasumista ja sen monia osa-alueita mietitään.

Omakotitalossa asustavan kannattaa pohtia, arvostaako sähkössään enemmän vakautta vai sitä, että saa kulloinkin parhaan mahdollisen hinnan. Jos esimerkiksi sopii määräaikaisen kiinteän sopimuksen, tietää varmasti saavansa aina suunnilleen samansuuruisen laskun postilaatikkoon. Jos sen sijaan tahtoo varmistaa, että saa aina edullisimman mahdollisen hinnan, voi harkita pörssisähköä. Tällöin sähkösi hinta on jossain määrin sidottu sähkömarkkinoiden sisäisiin vaihteluihin, mutta pörssistä riippuen voit saada joskus todella edullistakin sähköä. Mitä siis pidät itse arvossa ja millainen sopimus vastaa arvojasi?

Markkinoille on viime vuosien aikana ilmestynyt tarjolle myös uudenlaisia omakotitalojen pakettihinnoiteltuja sähkösopimuksia. Näissä on yleensä määritelty jokin raja kulutukselle, ja tämän rajan raameissa jokin edullinen kiinteä kuukausihinta. Tällainen sopimus voi olla sinulle sopiva, jos tiedät kulutuksesi pysyvän paketin sallimissa rajoissa. Ota huomioon, että "ylikulutus" määräytyy yleensä esimerkiksi pörssihinnan mukaan -- eli jos kulutuksesi kasvaakin odottamattoman suureksi, voi lasku olla mittava. Joskus voi tarjolla olla myös pakettihintoja ilman kulutusrajaa -- jos sähkönkulutuksesi on suurta, sellainen sopimus voi olla sinulle sopiva!

Määräaikaisen sähkösopimuksen edut ja haitat

Määräaikaisen edut:

  • Tiedät aina, mitä maksat.
  • Sinun ei tarvitse olla perillä sähkömarkkinoiden muutoksista.

Määräaikaisen haitat:

  • Olet sidottu määräaikaan, eli et voi sen aikana vaihtaa yhtiötä.
  • Et aina saa markkinoiden halvinta sähköä.

Voiko sähkön siirtohintaan vaikuttaa?

Sähkön siirtohinta on yksi merkittävä kulu, johon voit sähkösopimusta solmiessa vaikuttaa vain vähän. Mistä sähkönsiirron hinta muodostuu ja miksi siitä täytyy maksaa? Sähkönsiirrosta tuottajalta asiakkaan koteihin huolehtii aina paikallinen sähkönsiirtoyhtiö, joka määräytyy asuinsijaintisi mukaan. Sähkönsiirron hinta muodostuu konkreettisesti sähkön siirtämisen kuluista ja siitä, paljonko sähköä mikäkin talous kuluttaa. Maksamasi siirtomaksun kokoon vaikuttavat myös siirtoyhtiön kustannukset sähköverkon rakentamisesta ja kunnossapidosta sekä mittauksesta. Sähköyhtiö pitää huolta, että sähkö saapuu kaikkiin koteihin. Myös valtion sähkövero ja arvonlisävero lasketaan osaksi sähkönsiirtolaskua.

Sähkönsiirtolasku on yleensä ylivoimaisesti mittavin kulu mitä tulee talouden sähkön hintaan. Kuten sähkösopimusta, sähkönsiirtoa ei kuitenkaan ole valitettavasti mahdollista kilpailuttaa -- sähkösi toimittamisesta kotitalouteesi on vastuussa paikallinen sähköverkkoyhtiö, jolla on hallussaan alueen jakeluverkko. Siitä, että siirtohinta säilyy kuitenkin perusteltuna ja kohtuullisena pitää kuitenkin huolta Energiamarkkinavirasto, eli siirtohinnat eivät ole mielivaltaisesti valittavissa. Ne perustuvat todellisiin kuluihin, joita paikallinen siirtoyhtiö tarvitsee. Alueilla on kuitenkin keskinäistä vaihtelua, ja siksi voitkin vaikuttaa sähkönsiirron hintaan ainoastaan vaihtamalla asuinaluetta -- eri sähköverkkoyhtiöt hoitavat eri alueita.

Suomessa valtio perii sähköstäsi sähköveroa sekä arvonlisäveroa, jotka siis laskutetaan sähkönsiirron yhteydessä. Näiden suuruuteen et ikävä kyllä voi vaikuttaa, vaikka vaihtaisit asuinaluettasi ja näin ollen myös sähköverkkoyhtiötä. Sähkövero muodostuu kotitaloutesi kulutuksen mukaan, ja sen suuruus on sähköveroluokallesi aina kiinteä. Sähköveroluokka puolestaan määräytyy sen mukaan, maksatko esimerkiksi yksityistalouden vai yrityksen sähköä ja mihin sähkösi kuluu. Arvonlisäveroa puolestaan peritään energiasta, sähkön siirrosta kotiisi, sähköverosta ja huoltovarmuusmaksusta -- eli kaikesta mitä toimiva sähkö kodissasi edellyttää.

Sähkön pörssihinta -- Mitä kuluttajan tarvitsee tietää?

Mitä tarkoittaa sähkön pörssihinta ja millaiselle kuluttajalle pörssiin sidottu sähkösopimus oikein sopii? Pörssihintaisen sähkön hinta määräytyy sen mukaan, mitä pohjoismainen sähköpörssi ilmoittaa Suomen alueellisen hinnan milläkin hetkellä olevan. Alati vaihtelevaan tuntihintaan ynnätään sitten myös arvonlisävero. Pörssihintasähkösopimus voi olla oikea ratkaisu silloin, kun sähkön markkinahinta on syystä tai toisesta selvässä laskussa. Pörssihintaan vaikuttavat monet tekijät. Kiinteämmissä sähkösopimuksissa reagointi kansainväliseen pörssiin on huomattavasti hitaampaa. Ota huomioon, että jotta voit solmia pörssihintaisen sopimuksen, kotisi sähkönkulutusta pitää olla mahdollista mitata tunneittain.

Pörssisähköön liittyy kuitenkin aina myös tietty riski, sillä kenenkään ei ole mahdollista ennustaa virheettömästi pörssin vaihteluita. Pörssisähkö voi olla sinulle oikein hyvä valinta, jos olet valveutunut pörssin vaihteluista ja valmis saamaan hyötyä, etkä liikoja välitä vakaudesta tai totaalisesta riskittömyydestä. On totta, että pörssisähkön tuntinen vaihtelu mahdollistaa sähkömarkkinoilla poikkeuksellisen edullisia hintoja -- on siis pohjimmiltaan kyse siitä, mitä pidät sähkösopimuksessasi kaikkein tärkeimpänä: halpuutta vai vakautta. Jos siis olet valmis seuraamaan sähkön hinnan vaihteluita aktiivisesti ja optimoimaan sähkösi hinnan, harkitse pörssisähköä.

Koska pörssisähkö on sidottu kulutukseesi, se sopii kenties parhaiten sellaisiin kohteisiin, jossa sähkönkulutus ei ole kauhean suurta. Esimerkiksi kerrostaloasuntoihin tai muihin neliömääriltään pieniin talouksiin, jossa sähköä ei kulu kuukaudessa suuria määriä. Tämä siksi, että pörssisopimuksen kanssa maksat käytännössä vain siitä mitä kulutat. Jos siis kulutuksesi on pientä ja sähkön hinta pörssissä halpenemassa, voivat sähkölaskusi olla yllättävänkin pieniä. Jos valitset pörssisähkön, muista seurata sähkön hinnan vaihteluita aktiivisesti. Vuonna 2020 pörssisähkön hinta oli halvimmillaan toukokuussa, jolloin se maksoi 2,42 s/kWh.

Kuinka usein hinnat muuttuvat?

Kuten pörssissä yleensäkin, myös sähkön keskimääräinen hinta vaihtelee keskimäärin jonkin verran. Eniten hinnan vaihteluun vaikuttaa markkinatalouden lakien mukaisesti tarjonnan ja kysynnän vaihtelu. Jos siis sähköä kulutetaan poikkeuksellisen paljon, sen hinta luonnollisesti nousee, ja jos sitä kulutetaan poikkeuksellisen vähän, sen hinta laskee. Suomessa sähkön keskimääräinen hinta on muuhun elintasoon suhteutettuna vielä hyvin edullista, vaikka viime vuosina on havaittavissa ollutkin pientä satunnaista hintojen nousua. Yleisesti ottaen sähkö on kuitenkin Suomessa vielä hyvin edullista.

Paljonko sähkö keskimäärin maksaa?

Yksi kilowattitunti eli kWh sähköä maksaa Suomessa yleensä keskimäärin noin 5-7 senttiä, vaikka lopulliseen hintaan hieman vaikuttaakin valitsemasi sähköyhtiö, sähkön alkuperä ja voimassaolevan sähkösopimuksen muoto, kuten aiemmissa kappaleissa on kerrottu. Kodinkoneet kuluttavat toki jonkin verran kilowattitunteja ja myös niiden malli ja ikä vaikuttavat siihen, paljonko sähköä ne vievät. Esimerkiksi kahvinkeitin kuluttaa keskimäärin noin 0,1 kilowattituntia per käyttökerta. Näin ollen kaikista keskeisimmät sähkösyöpöt useimmissa kotitalouksissa ovatkin lämmitys, ilmastointi ja veden lämmittämiseen kuluva sähkö.

Sähköyhtiöiden erot

Keskeisimmät erot siinä millaisia sähkösopimuksia eri sähköyhtiöillä on tarjolla riippuvat yleensä siitä, missä ja millä tavoin sähköyhtiön tarjoama sähkö tuotetaan ja mistä sähköyhtiöt ostavat itse eteenpäin myymänsä sähkön. Sähköyhtiöt eroavat keskenään myös siinä, kuinka laaja-alaisesti erilaisia sähkösopimuksia ne asiakkailleen tarjoavat ja millaista sähköä ne useimmiten suosittelevat. Moni sähköyhtiö esimerkiksi suosittelee pörssisähköä, kun taas jotkut eivät tarjoa pörssisähköä ollenkaan. Ole valveutunut kuluttaja ja perehdy ennen sähkösopimuksen laatimista siihen, miten parhaiten vastaat oman taloutesi asettamiin haasteisiin ja mitä pidät sähkössäsi tärkeimpänä.

Usein sähköstä kysyttyä

Missä sähköni tuotetaan?

Laatimastasi sähkösopimuksestasi pitäisi selvitä, missä ja miten kuluttamasi sähkö on tuotettu.

Millainen sähkö on ympäristöystävällisintä?

Jos tahdot ympäristöystävällistä sähköä, vältä fossiilisia polttoaineita ja suosi uusiutuvaa sähköä.

Mistä tiedän, paljonko kulutan?

Sähkölaskussasi erotellaan kuukausittainen tai vuosittainen kulutuksesi. Myös sähkönsiirtoyhtiöt mittaavat kotisi kulutusta.

Kuinka usein kannattaa kilpailuttaa?

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa muuttaessa ja aina, jos nykyinen hinta mietityttää.

Milloin solmia sähkösopimus?

Ennen kuin muutat uuteen kotiin tai, kun vanha sopimus on päättymässä.

Mistä tiedän maksanko sähköstä liikaa?

Kysele, vertaile, tutki ja kilpailuta -- ennen kaikkea ota selville oma kulutuksesi.

@ Copyright2022 https://www.kilpailutasahkosopimus.fi